سفارش تبلیغ
صبا ویژن

مدهامّتان: علوم و معارف قرآن و حدیث

راهکارهای حمایت از کرسی ها و جلب مشارکت صاحبان نظریه

برای معرفی هر چه بیشتر هیئت حمایت از کرسی های نظریه پردازی، نوآوری و نقد  و جلب اندیشمندان و صاحب نظران برای طرح آراء خود در این حلقه های علمی تخصصی راهکارهای عملی ذیل مفید به نظر می رسد.

1. عرضه و نشر نظریات نو از طریق همایش یا انتشارات سالانه نظریات جدید و نوآوری ها و نقدها در حوزه علوم قرآن و حدیث زیر نظر حلقه. هر ساله تمام صاحبان نظریه و نوآوری و نقد فراخوان شوند و از ایشان خواسته شود، مقالات حاوی نظریات نو و نوآوری و نقد عالمانه خود را برای همایش یا نشر عرضه کنند و در یک کمیته علمی آن مقالات ارزیابی شود و به نشر سپرده شود یا از طریق همایش عرضه گردد و به بحث گذاشته شود.

2. تأسیس مجله ای علمی - پژوهشی اختصاصی برای طرح مقالات حاوی نظریات جدید و نوآوری ها و نقدها در حوزه علوم قرآن و حدیث زیر نظر حلقه. به نظر می رسد، وجود یک مجله ای با رویکرد نشر مقالات نظریه پردازانه و نوآورانه و نقادانه مورد نیاز است. می تواند این مجله الکترونیکی باشد.

3. به مشارکت گرفتن اعضای هیئت علمی دانشگاه ها در سراسر کشور و پرهیز از بسته نگاه داشتن حلقه موجود از طریق عقد همکاری با دانشگاه ها. می توان اعضا را نظیر گروه ها و کمیته های تخصصی و هیئت های ممیزه دانشگاه ها درجه بندی کرد و حلقه اصلی را از افراد دارای نظریه و سابقه علمی و پژوهشی بالاتر تشکیل داد و افراد پایین تر را مثل یک شبکه بزرگ در سراسر دانشگاه در ارتباط با حلقه اصلی به خدمت گرفت.

4. ارتباط مستمر با نمایندگان دانشگاه ها و اخذ مشورت ها و پی گیری مداوم فعالیت های آنان در دانشگاه متبوع در زمینه راه اندازی کرسی ها در دانشگاه های خود. باید کار مدیریت شود. هم برنامه ریزی و هم نظارت و هم کنترل و هم بازخوردگیری نیاز دارد.

5. حمایت بیش تر از صاحبان نظریه و نوآوری و نقد و پرهیز از رفتار تعصب آمیز و تکفیری و تفسیقی با ایشان. باید دانست که صاحبان نظریه و نوآوری چون معدودند و شاذگو، بسیار مظلوم و مستحق حمایت اند.  نباید بنای حلقه بر مبارزه با شبهات دینی و مقابله با هجمه فرهنگی و مقابله با جنگ نرم دشمن باشد. اینها کار دستگاه های تبلیغاتی است. در حلقه باید به شبهه پرداز جایزه داد و او را تشویق کرد و شبهه شبهه پرداز را سئوال علمی و پژوهشی بر شمرد و باید دانست که حسن السئوال نصف العلم. با این سئوالات علمی است که نظریات ساخته می شود و گسترش مرز دانش صورت می گیرد.

6. جلب مشارکت و تبادل اطلاعات و برقراری ارتباط مستمر و فعال میان اعضای پراکنده حلقه از طریق شبکه های مجازی مثل ایمیل و گروه های اینترنتی و بسترسازی برای مباحثه و مناظره و همفکری مستمر از همین رهگذر. یک گروه گوگلی می تواند در این زمینه خیلی مفید باشد. ایمیل تقریباً یکطرفه است و فقط برای اطلاع رسانی مفید است؛ اما برای گفتمان اعضا با یکدیگر مفید نیست. در سایت پارسی بلاگ این امکان وجود دارد که هم اعضا برای خود وبلاگی داشته باشند و هم با هم مباحثه کنند و هم همدیگر را از مطالب خود با خبر کنند. اگر هیئت حمایت هم چنین سایتی راه بیاندازد، بسیار کارساز است.

7. تشکیل کمیته ای یا برگزاری جلساتی برای شناسایی صاحبان نظریه و نوآوری و نقدهای عالمانه. باید دانست که بسیاری از هیئت بی خبرند و بسیاری انگیزه لازم برای مشارکت ندارند و بسیاری بدبینانه به هیئت نگاه می کنند و تصور می کنند، هیئت برای مچ گیری و آجر کردن نان است. باید کمیته ای با ملاحظه مقالات و آثار علمی و پژوهشی اعضای هیئت علمی به شناسایی صاحبان نظریه و نوآوری و نقد بپردازند و از ایشان تقاضا کنند، در زمینه مطالعاتی خود به راه اندازی کرسی اقدام کنند.